Műemlék épület, Kolozsvár 2010 – Elektroozmotikus falszárítás

Salétromos, nedves falak szigetelése: elektroozmotikus falszárítás, szárítóvakolat

Helyszín: Műemlék épület Kolozsvár központjában

Falazat: tömör tégla

Falvastagság: 100 cm

Vízszintes szigetelés: 240 fm

A probléma

Az épület  több mint 250 éves (Mária Terézia ideje alatt épült), falai a vízszintes vízszigetelés hiánya miatt nagyon nedvesek voltak, emiatt a vakolat többszöri cseréje ellenére sem tudták megoldani a problémát.

Az épület eredetileg kaszárnya funkciót kapott, jelenleg a román haderő tulajdonában van, teljes alapterülete alá van pincézve. A műemlék 2010-ben felújításra került.

A megoldás

A felszálló nedvesség megállítására használt vízszintes szigeteléssel szemben állított követelmények:

  • a  felszálló nedvesség gyors és hatékony megállítása
  • vegyszermentes, 100%-osan természetbarát megoldás
  • roncsolás mentes kivitelezés EGY OLDALRÓL (100 cm vastag falak)
  • optimális ár/minőség arány
  • 30 év nedvesedés elleni garancia

A feltételeknek teljesen megfelel a LECTROS elektroozmotikus szigetelés. A rendszer a platinával bevont titánium anódokon keresztül gyenge erősségű áramot ad le a falba, ezáltal visszaszorítja a talajba a felszálló nedvességet. Ameddig a fal elektrosztatikus töltését pozitív tartományban tartjuk, a védett fal száraz marad.

Az elektroozmotikus szigetelés vonalát 10 cm-re határoztuk meg a járda-illetve a padló szintjétől (a belső válaszfalak esetében). A szigetelés vonala alatti függőleges felületet nem szükséges szigetelni mivel a LECTROS elektroozmotikus szigetelés a talajszintig kiszárítja a falakat.

85 cm távolságban 20 mm-es furatokat készítettünk. A furatok mélysége: 40 cm. A furatok megtisztítása után behelyeztük a hosszú anódokat. Ezek platinával bevont titániumból készülnek, így a korrodálás veszélye egyáltalán nem áll fenn. Az anódokat LECTROLYTE pasztával rögzítettük a falba, ez elősegíti az optimális áram-leadást. Az anódok 2 mm-es titánium dróttal lettek összekötve és rácsatlakoztatva a tápegységre (50 db. hosszú anód/tápegység). A földelést (katódot) a rendszertől 3 m-re telepítettük.

A falazatok páraáteresztő vakolattal lettek visszavakolva.

Az eredmény

LECTROS rendszerek telepítését 2010-ben végeztük el, azóta a falak szárazak.

REFERENCIA  ITT: http://lectros.com/lectros_newsdetails.asp?newsID=5

cart-icon 0
Nincs termék a kosárban