Gunnar Dafgård AB (élelmiszergyár), Svédország 2002

Pára és penészmentesítés

A probléma

Gunnar Dafgård AB egyik legnépszerűbb terméke, a töltött káposzta. Elkészítése hosszú ideig okozott fejfájást a cég vezetőségének…

A káposzta gőzölgően forrón érkezik az elkészítés helyszínére, így a helyiségben mindig magas a hőmérséklet és a páratartalom (80ºF és RH 90 – 97%). A szomszéd helyiségben viszont alacsony hőmérsékleten folyik a munka, következésképpen a falak hidegek (64ºF, a harmatpont 77ºF) ami állandó kondenzvíz problémát okozott. A plafont naponta többször is törölni kellett, hogy a lecsapódó pára ne csöpögjön a gyártósorra.  Ezért a nappali és éjjeli műszak közé egy „tisztító műszakot” kellet beilleszteni. A tisztítás ideje alatt az ajtók nyitva voltak és a szellőzés teljes fokozaton működött.

Mindezek ellenére, megjelent a penész, ami ellen a hagyományos penész elleni festékek legfeljebb rövid távú (1 éves) megoldást nyújtottak.

A megoldás

A helyiség falairól valamint a mennyezetről eltávolítottak minden szennyeződést (olaj, zsír, festékmaradék, stb.). A tiszta felületeket KEFA BioWash-t használva fertőtlenítették. A falakat 600 g/nm, a plafont 800 g/nm KEFA Airless Coating bevonattal kenték be. A szellőzést kibővítették, hogy a KEFA bevonat kiengedhesse a magába szívott párát a szellőztetés ideje alatt.

Az eredmény

A 2006-os vizsgálat során kiderült, hogy a kondenzációs probléma teljesen megszűnt és ezáltal a penész is eltűnt. A dolgozók állítása szerint, a helyiség beltéri klímája jelentősen javult. A hőmérséklet változatlan maradt, de a páratartalom csökkent (RH 70-85%). A KEFA bevonat magába szívja a lecsapódó vizet, majd azt elpárologtatja a szellőztetés ideje alatt, ezáltal megakadályozva a penész kialakulását.

A cég vezetősége arra a véleményre jutott, hogy csökkenthetik a tisztítás gyakoriságát.

cart-icon 0
Nincs termék a kosárban