Penészes Falak kezelése: Először is meg kell szüntetni a nedvesedés okait

Penészes falak kezelése

A penészes falak megjelenése az otthonokban nagyon sok embert érintő probléma. Az, hogy a tiszta helyiségekben a penész nem jelenhet meg, tévedés, ugyanis az nem a piszoktól alakul ki. A leggyakoribb okok a rossz vízszigetelés, a folyamatos nedves, párás levegő, a vízelvezetési hibák, a hőhidak vagy akár a gépészeti csövek hibáiból jönnek létre.

A penészedés amennyiben nincs szakszerűen kezelve, folyamatosan újra elő fog jönni a letakarítása után is. Van amikor csak időszakosan jelenik meg, pl.: télen amikor kint nagy a hideg. Ilyenkor a hőhidak miatt a pára lecsapódik a hidegebb felületre, ami óhatatlanul a penész megjelenéséhez vezet.

A penészspórák állandó jelleggel jelen vannak a levegőben, de csak akkor képesek szaporodni, ha nedves felületre találnak. Ezért amennyiben folyamatosan száraz felületeket sikerül biztosítani az otthonunkban, véglegesen megszüntethető a penészesedés.

A penészmentesítést sokan házilagos megoldásokkal próbálják elérni. Ilyen ideiglenes megoldások a szódabikarbónával, illetve ecettel való felületkezelések.

Ahol a penész rendszeresen visszatér, ott tudni kell, hogy a házi módszerek csak ideig óráig jelentenek segítséget. Itt már gyökerestül kell a probléma okát kiiktatni, amihez komolyabb szakértelem szükséges.

  • Először is meg kell szüntetni a nedvesedés okait az illető falszerkezetben és/vagy annak felületén.
  • A nedvesedés legismertebb okai: kapillárisokon felszálló víz, különböző irányú beszivárgások,

(helytelen vízszigetelés, csőrepedés, stb.) vagy a levegő magas páratartalma.

  • Páralecsapódásból eredő penészesedés esetén általában a hőhidat kell megszüntetni a hiányzó szigetelés pótlásával. Figyelem: a belső hőszigetelés elősegíti a penész megjelenését, mivel a harmatpont a belső szigetelés és a fal között fog megjelenni!

Garantált megoldás a penészes falak ellen a KefaRid-del való festés, mivel az így lekezelt felületek mindig szárazok maradnak, így nem jelenik meg ezeken a penész. A KefaRid-del megelőzzük a pára kicsapódását a falfelületeken, vagyis megelőzzük a penészesedés okát, nem tüneti kezelést hajtunk végre (bővebben olvashat a Kefa termékcsaládról webáruházunkban a ’’Páralecsapódás megszüntetése, penészesedés megelőzése’’ menüpont alatt).

Néhány tanács a beltéri pára csökkentésére:

  • Felújítás után a tökéletes szigetelés, a természetes szellőzést teljesen megszüntető nyílászáró csere egyre növekvő páratartalmat eredményezhet. A megnövekedett páratartalmat gyors levegőcserével csökkenthetjük, tehát fontos szerepe van a szellőztetésnek.
  • A vizes ruhákat olyan helyre tegyük száradni, ahol azok jól szellőznek és ahol akár az ablak is nyitva lehet (akár résnyire is) amíg a ruhák meg nem száradnak.
  • Fordítsunk figyelmet arra is, hogy használat után hagyjuk nyitva a fürdőszoba ablakát, hogy a vízpára ne a lakásba kerüljön. Amíg teljesen ki nem szárad, addig a mosógép ajtaját is érdemes nyitva hagyni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az allergiás megbetegedésekért gyakran okolhatóak a penészgombatelepekből a lakás levegőjébe kerülő penész spórák. Ez megelőzhető, ha a lakásban keletkező pára bennmaradását minimalizáljuk, a keletkezett penészfoltokat gyorsan eltávolítjuk, a penészedés gyökerét okozó vizesedéseket pedig korszerű anyagok alkalmazásával véglegesen megszüntetjük.

cart-icon 0
Nincs termék a kosárban